2015/09/08 Kedd

Szabályzat

Kategória: Cikk     Megosztás a facebookon

Szabályzat
Ibex Sport

1. Általános rendelkezések

1.1 A mászóteremben csak azok tartózkodhatnak, akik elolvasták szabályzatunkat és aláírásukkal igazolják, hogy az abban foglaltakat megértették és maguk számára kötelező érvényűnek ismerik el, az esetleges kockázatokkal tisztában vannak és érvényes belépő jeggyel rendelkeznek.

1.2 Ibex Sport személyzete által adott utasításokat mindig be kell tartani a biztonságos üzemeltetés érdekében.

1.3 A mászóterem és hozzá tartozó kiszolgáló rész területén tilos a dohányzás, az alkohol illetve kábítószer fogyasztás. Személyzet jogosult megtagadni a belépést annak a személynek, akinél fennáll a gyanúja, hogy ittas, kábító- vagy egyéb tudatmódosító szer hatása alatt áll.

1.4 Az öltözőben illetve a terület más részén elhelyezett értéktárgyakért felelősséget nem vállalunk. A recepción lehetőség van kisebb értéktárgyak biztonságos elhelyezésére.

1.5 Mászóterem használata 18 éves kor alatt csak szülői beleegyező nyilatkozattal lehetséges. Személyzet jogosult megtagadni a belépést annak a személynek, aki nem rendelkezik ilyen nyilatkozattal.

1.6 Ibex Sport személyzete jogosult megtagadni a belépést, amennyiben a terem kapacitása nem teszi lehetővé további vendégek fogadását. Ebben az esetben személyzet javaslatot tesz a legközelebbi szabad időpontra vonatkozóan.

1.7 Nyilatkozom, hogy a mászóteremben akár edzésen, akár egyéni mászáson való részvételemet semmiféle egészségügyi probléma nem gátolja.

1.8 Kijelentem, hogy amennyiben bármilyen orvosi kezelés vagy orvosi ellenőrzés alatt állok, a mászás megkezdésétől és a mászás által okozott fizikai megterheléstől orvosomat előzetesen tájékoztatom, tanácsát kikérem.

 

 2. Előkészületek a mászáshoz

2.1 Mászás előtt minden ékszert le kell venni, különös tekintettel a nagy balesetveszélyt jelentő gyűrűkre, karkötőkre, nyakláncra, karórára és bármilyen olyan jellegű tárgyra, mely mászás közben beakadhat. Javasoljuk, hogy amennyiben erre lehetőség van, ezeket a használati tárgyakat még otthon távolítsák el az értékek teljes biztonsága érdekében. Az el nem távolítható ékszereket ragtapasszal le kell ragasztani.

2.2 Hosszú haj esetén célszerű összefogva viselni a beakadások elkerülésének érdekében.

2.3 Mászófalat mászócipőben, illetve kizárólag tiszta talpú, száraz váltócipőben (tornacipő, edzőcipő) szabad használni. Csak zokniban illetve mezítláb mászni higiéniai okokból szigorúan tilos.

2.4 Lehetőség van mászócipő, magnézia zsák, elölmászó kötél bérlésére. A bérelt felszerelésekben azok nem rendeltetésszerű használata miatt okozott kár bérlőt terheli.

2.5 Bérelt mászócipő higiéniai okokból kizárólag zokniban használható.

2.6 Ételt és italt tilos a mászóterem területére vinni, kivéve ivóvíz jól zárt palackban.

 

3. Mászást megelőzően ellenőrizni kell

- Beülő megfelelő viselése.
- Kötélen található csomó, illetve a megkötött csomó megfelelően van –e megkötve.
- Felső biztosítás 2 pontban be van –e fűzve, nincs –e megtekeredve a kötél.
- Partnereddel ugyanazon a kötél két végébe vagytok –e bekötve.
- A kötél illetve a biztosító eszköz megfelelően van –e rögzítve a beülőhöz.
- A mászó és a biztosító karabinere be van -e tekerve (bajonettes karabiner esetén megfelelően be van fordítva)
- Biztosító ember ellenőrizze a mászó csomóját, a mászó ellenőrizze a biztosító eszköz megfelelő használatát.

 
Biztosításra senki nem kötelezhető. Amennyiben nincs állandó mászó partnered, biztosításhoz csak olyan embert kérj meg, akinél meggyőződtél arról, hogy van gyakorlata a biztosításban és tisztában van az épp alkalmazott biztosítóeszköz rendeltetésszerű használatával. Ha bizonytalan vagy, egyéni mászásként ajánljuk boulder termünk használatát, illetve a csoportos edzéseinket.

 

4. Mászás közben

 

- Elölmászáskor az adott útban található összes sling használata kötelező!

- Mászás közben biztosító emberként végig figyelj a partneredre, hogy bármilyen helyzetben dinamikusan és megfelelően tudj reagálni. Biztosítás közben szigorúan tilos leülni, telefonálni vagy bármely olyan tevékenységet végezni, mely a figyelem elvonását előidézi.

- Ha a mászás közben probléma adódik, kérd Ibex Sport személyzet segítségét, vagy ha azzal nem zavarod a mászótársakat, tőlük is nyugodtan kérj segítséget.

- Boulder mászásnál a használatban lévő falak alatt tartózkodni tilos.

- Köteles mászásnál a biztosító személyt mindig hátulról kerüld meg.

- Földön lévő kötélre lépni, rugdosni tilos.

- Mászás közben magnézia használata kötelezően ajánlott.
- A mászóterem által biztosított felszereléseket (kötelek, beülők, karabinerek, fogások) rendszeresen ellenőrizzük és szükség esetén azonnal gondoskodunk azok cseréjéről. Ha ennek ellenére hibát észlelnél, azonnal jelezd IbexSport személyzetének.
 

További rendelkezések:

 

5. A jelenlegi magyarországi szabályozás szerint a falmászás extrémsportnak minősül, így a társadalombiztosítás az esetleges balesetek utáni ellátást nem fedezi.

6. A mászóterem jogi szempontból – a belépőjegy ellenértékeként – a falat és a mászó felszerelést (beülő, kötél, karabiner, biztosító eszközöket) adja bérbe a vendégeknek. Az eszközök minősége szigorúan a mi felelősségi körünkbe tartozik, tehát azok állapotát folyamatosan ellenőrizzük, szükség szerint cseréljük. Amennyiben ennek ellenére baleset történne egy elszakadt kötél, kiszakadt fogás, vagy eltört karabiner miatt, ezért teljes felelősséggel tartozunk. Nem tartozunk felelősséggel az idegen felszerelés használata folytán előállt bármely balesetért.

7. Az eszközök nem megfelelő használatából adódó, illetve figyelmetlenségből a kötél rosszul lett rögzítve és kiakadt, vagy a biztosító személy óvatlanul engedi le mászó társát és ebből baleset következik, ezt a felelősséget a mászónak és a biztosítónak egymás között kell rendezni. A biztosító személyben mindenképpen tudatosulnia kell, hogy mászó társának az élete az Ő kezében van!

 
8. A napi nyilvántartásba aláírásommal igazolom, hogy figyelmesen elolvastam a Ibex SportŸ házirendjét és szabályzatát, és tisztában vagyok a biztonsági előírásokkal.
Tudomásul vettem, hogy sportmászó tevékenységemet saját felelősségre végzem.

 

Érvényes 2014. szeptember 13-tól visszavonásig.

Ibex Sport vezetőség

 

 

Partnereink

© 2019 Ibex Sport Falmászás